New Campus Life Center to Replace the DUC

After decades of walking through its halls, students will bid farewell to the current Dobbs University Center (DUC), as it is set to be replaced by a new, larger student center.

Originally built in 1950 to honor members of the Emory community who were lost in World War II, the DUC was renovated in 1971 and 1986. Since then, it has become a prime location for dining and student organization activity, serving as the heart of Emory’s campus.

But in recent years, some feel that the building no longer suits the needs of the many students and faculty involved on Emory’s campus, according to Senior Director of Emory’s Food Service Administration Dave Furhman.

“Simply put, the Dobbs Market facility at the DUC has outlived its usefulness,“ Furhman said. “The current dining room space and configuration is generally considered uncomfortable, loud and certainly not a place where the community wants to gather or linger for any period of time.”

In an email to the Wheel from the Director of the DUC Benjamin Perlman, the new building, tentatively called the “Campus Life Center,” will be designed on five basic principles: welcoming all students, providing inspiring dining, fostering collaboration, embracing large events and meetings and providing a uniquely “Emory” image and character.

According to the DUC’s official webpage on the project, the building layout will reflect students at all levels in their academic careers — including freshmen, seniors and even graduate students — in order to make the Campus Life Center more welcoming to students of all backgrounds and interests.

Students were asked what they wanted to see in an improved student center and the Campus Life Center will reflect this input by expanding the current space and making it open to more student organizations, Perlman said.

“The hope is that student input will create a vision that fits every group Emory represents.” — Senior Vice President and Dean of Campus Life Ajay Nair

The webpage also states that dining will be improved through a new menu that will not only be healthy, but also accommodating of a wide variety of dietary needs and restrictions. Seating will also be expanded to create a larger, more flexible dining space.

According to Senior Vice President and Dean of Campus Life Ajay Nair, more space will be allocated for student groups while also placing Campus Life departments in the same place to better facilitate communication between an organization’s students and advisors. “The meeting spaces will also be much larger to allow for more usage for a variety of events and provide easier access to catering and delivery services that these events often require,” he said.

According to Nair, students are already becoming involved in the project at this very moment.

“There is a student advisory board that meets monthly and is comprised of representatives from the departments in the DUC, students from each college and school, and representatives from SGA (Student Government Association), the University Center Board and the Food Advisory Committee at Emory,” Nair said. “The hope is that student input will create a vision that fits every group Emory represents.”

The final proposals for the new designs are due in March and will be placed in the DUC for public viewing and critique after spring break. The designs will then be reviewed by a jury in April and voted on soon afterwards.

“We hope to have the process completed by the end of April,” Perlman said.

A definitive timeline not yet been established, and the project still must go through regular approval processes, Perlman wrote in an email.

College freshman Bradley Wolters agreed that it’s time for a change in the DUC.

“It’s hard sometimes to find a place to sit when meeting friends for lunch during peak hours at the DUC,” Wolters said. “I hope the new changes make it easier to eat at the DUC at any time during the day.”

Students hope that the new building reflects their interests and voices as young leaders on Emory’s campus.

“I’m glad that we’re being given the opportunity to have a say in how this new building is being constructed,” College freshman Rahul Nair said. “As someone who goes to the DUC several times everyday, this new design is very important to me.”

— By Vikrant Nallaparaju, Contributing Writer


This article was updated at 5:50 p.m. On Jan. 30 to reflect that Perlman wrote to the Wheel that a timeline for the project has yet to be established.

This article was updated at 12 p.m. on Jan. 30 to reflect a change in the statement that construction for the new center will begin later this year. At the earliest, construction will begin December 2016.

You may also like

5 comments

  1. Suzanne 4 years ago

    Although I am sad to see the DUC go, I understand the need for change to accommodate the students and all the great student activities Emory offers. I just hope the wonderful facade inside the DUC won’t be lost, and I think if the 5th floor Wheel offices are going to be lost, we should have a huge Wheelie Reunion to celebrate the work and friendships that have happened there through the years.

  2. Ryan Z Nock 4 years ago

    If those images up top are what they actually want the thing to look like, that’s a terrible idea. Pink marble! This campus is defined by its pink marble. Please no generic glass plates.

    Do we really have to spend millions on a new building?

  3. Jessica Phillip 4 years ago

    The new bldg looks nice outside but inside it looks way too sterile and lifeless. No color, no pzazz. Where’s the texture? sigh… I can’t.

  4. Pilar Erwin 4 years ago

    I’m really not digging these spec photos. The design is too trendy and current (glass front, “floating” staircases, sparse interiors, etc.) This building will look outdated almost before it’s finished. It will be like the concrete paneling of the future. Something more timeless would be a much better investment. I agree that pink marble would be the way to go.

  5. anon 4 years ago

    absolutely wasteful. we have tons of rooms for club events all over campus. this is a flashy and unnecessary display of money [probably our tuition money] that could be spent better elsewhere. we could use that money to improve mental health services, for example.